Tasaki kuchenne są niezbędnymi nożami do bezpiecznego i szybkiego cięcia mięsa oraz rąbania kości. W odróżnieniu od zwykłego noża szefa kuchni posiadają one prostokątny kształt i bardzo wytrzymałe ostrze. Dzięki tasakowi można wygodnie kroić żeberka, małe zwierzęta i kotlety.

Najlepsze noże do siekania

Ze względu na charakterystyczne ostrze w kształcie klina tasaki kuchenne są idealnie wyważone, dlatego też dość duża siła wywierana jest na niewielką powierzchnię ostrza. W dużej mierze to właśnie nietypowa konstrukcja znacząco ułatwia cięcie twardych kości i ścięgien.

Tasaki kuchenne jak łatwo zauważyć nie są tak samo ostre jak zwykłe noże kuchenne. W ich konkretnym przypadku najważniejszą rolę odgrywa oczywiście stabilność. Dzięki dość dużej wadze można liczyć na odpowiednią siłę podczas siekania. Aby w 100% wykorzystać olbrzymi potencjał tasaków warto skorzystać z pomocy specjalnego bloku do siekania. Jeżeli chodzi o deski do krojenia, to warto skorzystać z modeli wykonanych z litego drewna.

Jak przechowywać i pielęgnować nowe tasaki

Tasaki kuchenne służyć będą latami tylko wtedy, gdy zadba się o ich systematyczną konserwację i odpowiednie przechowywanie. Pamiętać należy przede wszystkim o tym, aby tasaków nie przechowywać luzem w szufladzie z pozostałymi nożami. Aby bezpiecznie i wygodnie przechowywać tasaki warto wyposażyć się w dodatkowe bloki z otworami albo specjalnymi magnesami.

Nawet najlepsze tasaki wymagają pielęgnacji i systematycznego ostrzenia. Aby uniknąć przedwczesnego zużycia należy korzystać wyłącznie z detergentów i ściereczki do naczyń. Osoby, które nie czują się na siłach, aby samodzielnie naostrzyć nowy tasak, mogą skorzystać z pomocy profesjonalnych firm. Wielu producentów oferuje także dedykowane ostrzałki do wybranych ostrzy.

Jak wygląda ostrzenie?

Tępym tasakiem kuchennym oczywiście nie da się pracować. Jeżeli krawędź nie jest odpowiednio ostra, to problemy pojawiają się nawet przy krojeniu sałatek i warzyw. Każdy rodzaj noża wymaga nieco innego kąta ostrzenia i odpowiedniej wysokości szlifu. Jak powszechnie wiadomo im wyższy jest szlif, tym łatwiej ciąć delikatne produkty. Niestety wysoki szlif sprawia, że dość łatwo stępić i uszkodzić trzon.

Tasaki są sztywne dlatego też niezbędna jest dość wytrzymała krawędź tnąca. W przypadku tasaków kąt ostrzenia powinien być nieco większy (20-25 stopni).

Tasaki kuchenne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.