Barszcz czerwony jest jedną z najczęściej gotowanych zup w naszym kraju. Zazwyczaj podaje się go przy wigilijnym stole lub do krokieta. Zupa jest też często serwowana na różnych uroczystościach, imprezach, czy zabawach. Wiele osób sięga po różne przepisy, aby uzyskać wyjątkowy smak potrawy. Barszcz może być zabielany, czysty, ugotowany na bazie koncentratu.

Po co stosuje się koncentrat?

Użycie koncentratu barszczu czerwonego może przyspieszyć czas przygotowania zupy ze względu na to, że jest to zagęszczony sok z buraków ćwikłowych. Produkt jest łatwy w użyciu i przechowywaniu.

Koncentrat zawiera również wodę i przyprawy, dlatego można go spożywać po rozcieńczeniu np. w bulionie. Produkt pomoże nam w uzyskaniu odpowiedniego koloru barszczu. Z pomocą koncentratu zupa ma możliwość utrzymać zapach świeżych przypraw.

Koncentrat barszczu czerwonego a dodatki?

Dodanie koncentratu barszczu czerwonego do innych warzyw lub produktów pomaga zupie nabrać odpowiedniego koloru, aromatu i najlepszego, wyrazistego smaku. Barszcz jest zdrowy i posiada odpowiedni zestaw witamin.

Zupę chłodnik uzyskamy dodając do koncentratu kefiru, czy śmietany.
Natomiast, aby ugotować barszcz ukraiński wystarczy dodać warzywa, ziemniaki i fasolę. Zupa także w wydaniu klasycznym będzie smaczna i zdrowa, bowiem buraki wzmacniają układ krwionośny i poprawiają pracę układu trawiennego.

Czym się kierować przy wyborze koncentratu?

Zakupienie odpowiedniego koncentratu barszczu czerwonego wymaga od nas uważności i analizy etykiet. Zdrowy produkt nie powinien zawierać żadnych konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego, glutaminianu sodu, sztucznych barwników, czy aromatów. Warto poszukać w sklepie koncentrat barszczu czerwonego, którego skład będzie najbardziej przybliżony do naturalnego.

Koncentrat barszczu czerwonego można również dobrać odpowiednio do gęstości zupy. Wybierając rodzaj produktu warto zwrócić uwagę na ilość buraków. Zakup produktów wysokiej jakości, z najlepszym składem, będzie gwarancją dobrego i zdrowego posiłku.