Kwiaty hibiskusa, czyli inaczej malwy sudańskiej, to popularny składnik wielu herbat i naparów. Jakie korzyści niesie picie tego rodzaju napojów? Oto główne zalety stosowania hibiskusa.

Hibiskus właściwości lecznicze

Zdecydowanie najistotniejszą dla naszego organizmu korzyścią, jaką daje malwa sudańska, jest jej działanie lecznicze na wielu płaszczyznach. Moczopędne właściwości świetnie wspierają pracę pęcherza i nerek, chroniąc przez tworzeniem kamieni, rozwojem bakterii i powstawaniem stanów zapalnych. Napar bardzo dobrze radzi sobie przy przeziębieniach, wspierając układ oddechowy i łagodząc objawy infekcji, takie jak kaszel, chrypka czy gorączka. Doskonale wspiera też układ odpornościowy, dlatego może być stosowany profilaktycznie. Picie napojów z hibiskusa to świetny sposób na pobudzenie metabolizmu i zmniejszanie problemów trawiennych. Roślina korzystnie wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu krążeniowego – m.in. obniża ciśnienie.

Działanie pielęgnacyjne

Stosowanie hibiskusa poprawia nie tylko nasze zdrowie, ale także urodę. Dzięki regularnemu piciu napojów z płatkami malwy sudańskiej, zawierającej wiele witamin, można polepszyć stan skóry, łagodząc wszelkie podrażnienia i stany zapalne. Hibiskus ogranicza też widoczność zmarszczek, doskonale nawilża i oczyszcza cerę. Równie dobry wpływ ma na włosy – odżywia je i pooprawia ich kondycję. Warto przy okazji nadmienić, że poza napojami z hibiskusem chętnie stosowane są także wszelkie dostępne produkty kosmetyczne z wyciągiem z tej rośliny, m.in. kremy, maseczki, balsamy i toniki.

Walory smakowe

Posiadane przez hibiskus właściwości lecznicze i pielęgnacyjne są oczywiście najważniejszą, ale nie jedyną zaletą. Kwiaty tej rośliny cenione są również z uwagi na niezwykły aromat i intensywny, lekko kwaskowy smak. Dzięki temu picie owocowych naparów i herbat, których składnikiem jest Malwa sudańska, staje się prawdziwą przyjemnością i częstym rytuałem wielu osób. Napój przyrządza się w prosty sposób – łyżeczkę ususzonych płatków wystarczy zalać gorącą wodą (najlepiej w temperaturze ok. 95 stopni) i przykryć na 10 minut. Kwiaty hibiskusa świetnie współgrają m.in. z miętą, wanilią, miodem, sokiem z malin, cytrusami czy żurawiną. Z uwagi na walor smakowy, roślina powszechnie wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym. Hibiskus to bowiem popularny składnik nie tylko wielu herbat i mieszanek ziołowych, ale także innego rodzaju napojów (w tym m.in. win) oraz dżemów, powideł i galaretek.