Na sklepowych półkach można znaleźć nie tylko świeże warzywa. Oprócz nich dostępne są także ich suszone odpowiedniki. Świetnie nadają się jako aromatyczna przyprawa, która natychmiast podkreśla smak potraw. Dlaczego warto wybrać susz warzywny i jak zastosować go w swojej kuchni?
Jak produkuje się suszone warzywa?
Proces suszenia jest stosowany przez człowieka od wieków. Dzięki niemu można wydłużyć trwałość artykułów spożywczych – także warzyw.
Produkcja suszonych warzyw odbywa się w suszarniach przemysłowych. Są one pozbawiane nadmiaru wilgoci i zmniejszają wtedy swoją objętość. Proces suszenia zabezpiecza je też przed drobnoustrojami – nie wymagają zatem dodatkowych konserwantów.
Najpopularniejsze suszone warzywa to marchew, pietruszka, por, seler, kapusta, buraczki, pomidory, cebula, czosnek. Bardzo popularne są także mieszanki, na przykład suszona włoszczyzna, pomidory z czosnkiem i bazylią.
Jakie są zalety suszonych warzyw?
Wbrew pozorom, warzywa poddawane suszeniu nie są niezdrowe. Mogą z powodzeniem zastąpić świeże jarzyny wtedy, gdy nie mamy ich pod ręką. Zawierają szereg wartościowych składników odżywczych – błonnik, witaminy, minerały, flawonoidy, czyli roślinne substancje aktywne.
Również są bardzo łatwe w stosowaniu – wystarczy tylko dodać je do potrawy. Są trwałe, ale należy pamiętać o tym, żeby przechowywać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie utraciły swojego aromatu.
Najważniejsze zalety suszonych warzyw:
– są dobrym zamiennikiem warzyw świeżych
– mają uniwersalne zastosowanie
– nie trzeba ich obierać i kroić
– mają długą trwałość
– nie zawierają konserwantów
Jak zastosować warzywa suszone w kuchni?
Susz warzywny ma szerokie zastosowanie i można wykorzystać go na wiele sposobów, by podkreślić smak i aromat różnych dań.
Włoszczyzna, marchewka, pietruszka, seler i por – te suszone warzywa są uniwersalne. Nadają się jako przyprawa do zup, dań mięsnych, gulaszów, sosów do makaronów, sałatek, past czy risotto.
Chrupiąca suszona cebula będzie idealnym dodatkiem do domowych hot-dogów, hamburgerów i kanapek. Z kolei pomidory suszone podkreślają smak dań kuchni włoskiej – można przygotować z nich pesto do makaronu, pastę do pieczywa, farsz do mięs i pierogów.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A.