Sonoforeza

Owoce i warzywa, które obniżają ciśnienie

Owoce i warzywa pomagają obniżyć ciśnienie krwi o ile spożywane są codziennie.

Wysokie ciśnienie sprzyja powstaniu chorób serca, udaru mózgu, niewydolności nerek . Prawidłowe ciśnienie to 120/80 mmHg,powyżej trzeba już leczyć . Wysokie ciśnienie jest poważnym zagrożeniem dla życia. Jeśli masz za wysokie ciśnienie krwi, to koniecznie musisz je obniżyć poprzez zmianę diety i stylu życia.

Zmiana stylu życia obejmuje dietę,rezygnacje z używek włączenie ćwiczeń fizycznych. Istnieje wiele owoców i warzyw, które obniżają ciśnienie . Owoce i warzywa mają wiele niezbędnych składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Owoce i warzywa mogą być spożywane w postaci surówek, zup, soków, oraz w stanie surowym. Jednym z owoców polecanym w walce z nadciśnieniem jest śliwka, zawiera 316,6 mg potasu, a tylko 1,7 mg sodu. Potas jest niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia i czynność serca, zapobiega również miażdżycy (krzepnięciu krwi w naczyniach krwionośnych), natomiast niski poziom sodu może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

Melony są bogatym źródłem potasu i magnezu, który pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Karotenoidy obecne w melonie, zapobiegają stwardnieniu i zwężeniu ścian tętnic i żył. Awokado jest bogate w potas, który pomaga utrzymać równowagę sodu i potasu w organizmie. Ponieważ nasza dieta jest bogata w sód, dlatego ważne jest zwiększenie spożycia potasu. Owoc awokado jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i zwiększają poziom cholesterolu HDL. Awokado jest bardzo kaloryczne zawiera sporo kalorii powinny być spożywane z umiarem.

Owoce jagód, truskawek i malin są bogate w witaminę C, potas, błonnik i przeciwutleniacze. Jagody zawierają związki które zapobiegają tworzeniu się zatorów w tętnicach. Banany są bogate w potas i mają niską zawartości sodu, mogą odgrywać dużą rolę w regulacji ciśnienia krwi. Spożycie dwóch bananów co dzień pomaga obniżyć ciśnienie . Średniej wielkości banan zawiera 1 mg sodu i aż 422 mg potasu, co czyni go jednym z najsilniejszych owoców w walce z wysokim ciśnieniem.

Owoce cytrusowe zawierają spore ilości witaminy C i flawonoidy. Flawonoidy działają przeciwzapalnie, zapobiegają zakrzepom krwi w naczyniach krwionośnych, nie tylko pomagają w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi, ale także obniżają cholesterol. Grejpfrut, limonka, cytryna, mandarynki i pomarańcze powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie .

Dieta bogata w owoce i warzywa pomaga regulować ciśnienie krwi. Cztery porcje surowych lub gotowanych warzywa spożytych codziennie pozwoli również utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Warzywa powinny być spożywane w stanie surowym, lub mogą być gotowane na parze dzięki temu nie tracą substancji odżywczych a to jest ważne.

Melon jest dobrym źródłem aminokwasu o nazwie cytrulina,który przyczynia się do obniżenia ciśnienia . Seler zawiera ftalidy, które rozluźniają mięśnie w ścianach tętnic. To z kolei zwiększa przepływ krwi, który pomaga w obniżaniu ciśnienia krwi. Marchew jest bogata w beta-karoten i potas, pomaga to w utrzymywaniu i regulowaniu ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca
Marchew najlepiej jeść na surowo, lub wypić sok z dodatkiem mięty czy pietruszki.

Pomidory są dobrym źródłem potasu i wapnia, i zawierają wiele ważnych witamin, jak A, C i E. Zawierają również likopen, przeciwutleniacz, który pozwala obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Likopen zapobiega przyklejaniu się cholesterolu do ścian naczyń krwionośnych.

Warzywa kapustne jak brokuły, kalafior, kapusta i brukselka są bogate w kwas glutaminowy, które najczęściej znajduje się w aminokwasów białka roślinnego. Kwas ten pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu .

Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, sałata, kapusta, gorczyca,kapusta pekińska, itp. są bogate w minerały, witaminy i zawierają duże ilości błonnikai są niskokaloryczne . Zawierają one również przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten i luteinę, które pomagają zwalczać nagromadzony cholesterol w naczyniach krwionośnych.

Świeże owoce i warzywa, które obniżają ciśnienie krwi powinny znaleźć się w diecie , nie tylko osób chorujących ale wszystkich tych, którzy chcą być zdrowi prze całe życie.Zdrowe odżywianie to podstawa tak twierdzi lekarz rodzinny i specjalista w dziedzinie żywienia człowieka Don Colbert

Owoce i warzywa, które obniżają ciśnienie
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
Previous article
Seler właściwości lecznicze
Next article
Domowe sposoby na trądzik
About the author